Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2007

Αλλαγες στην τριτοβαθμια εκπαιδευση

Το θεμα των ημερων ειναι αδιαμφισβητητα η Παιδεια και κυριως οι μεταρρυθμισεις στα Α.Ε.Ι. γι' αυτο προτεινω να ξεκινησουμε και εμεις απο αυτο τις προτασεις μας.
Οι δικιες μου 5 ιδεες για αλλαγη σε αυτο τον τομεα ειναι:

1) Ολα τα δημοσια Πανεπιστημια αποκτουν πληρη χρηματοοικονομικη αυτοτελεια. Αποφασιζουν τα ιδια αν θα εχουν ή οχι managers.

2) Συναπτουν τριετη ή τετραετη συμβολαια με το κρατος ωστε να καθοριζεται η χρηματοδοτηση με βαση τα αποτελεσματα και τους στοχους που επιτυγχανουν. Τα ιδρυματα ειναι ελευθερα να συναπτουν συμβολαια με αλλους χρηματοδοτες για ερευνα.

3) Καταργηση των Πανελληνιων εξετασεων, ελευθερη προσβαση στα Πανεπιστημια για ενα προπαρασκευαστικο ετος και στη συνεχεια εξετασεις απο τα ιδια τα Α.Ε.Ι.

4) Καταργηση του ενος συγγραματος. Θα καταρτιζεται λιστα συγγραματων, τα δικαιωματα των οποιων θα αγοραζονται απο το κρατος και επειτα θα διατιθενται ελευθερα μεσω internet για ολους τους φοιτητες.

5) Το κρατος θα παρεχει σε καθε αποφοιτο Λυκειου ενα εγγυημενο ποσο για τις σπουδες του που θα πηγαινει στο Πανεπιστημιο που ο ιδιος επιλεγει, με αυτο τον τροπο δινεται ενα επιπλεον κινητρο ανατγωνισμου μεταξυ των ιδυματων για προσθετους πορους.

Οι δικιες σας 5 ιδεες για τα ΑΕΙ ποιες ειναι ?

Ανοιχτη προσκληση σε ολους τους blogger με πολιτικο ενδιαφερον

Επειδη κυριαρχει η κριτικη στις αποψεις μας, αλλα ενα σημαντικο προοδευτικο βημα θα ηταν να προχωρησουμε στην προταση λυσεων, αποφασισα να δημιουργησω αυτο το blog σαν μια πλατφορμα ιδεων για αλλαγες σε ολους τους τομεις της πολιτικης που θα δημιουργηθει απο τους ιδιους τους bloggers και θα ανηκει σε αυτους.
Οσοι επιθυμουν να συμμετεχουν σε αυτη την ιδεα ας κανουν comment με τις δικιες τους 5 ιδεες για αλλαγες.
Ελπιζω να αξιζει τον κοπο !